OffNews.bg

Борислав Игнатов: Ще засадим по едно дърво за всеки гласувал на изборите

На среща със столичани край езерото Ариана Демократична България представи втората част от програмата на своя кандидат за кмет, арх. Борислав Игнатов - „София - зелена и чиста столица“. 

„Днес основният акцент е мръсният въздух. Тук на Орлов мост е не само най-мръсният въздух в София, но и най-мръсният въздух в България, най-мръсния въздух в европейска столица въобще. Това е нетърпимо, това е вредно и убийствено в буквалния смисъл на думата“, заяви Игнатов. Той подчерта, че мръсният въздух е резултат от дълго бездействие и дълго неглижиране на големи проблеми, които се задълбочават с всяка годна. Според него от първия ден трябва да започне работа в две направления – намаляване емисиите от вредни газове и увеличаване производството на кислород и пречистване на въздуха.

"Чист въздух, чисти улици, зелени пространства" е мотото на зелената кампания на Демократична България.

На срещата присъства и Радан Кънев, евродепутат от Демократична България, който заяви: „Това, което настоящото управление на София прави, е да се хвали с изкараните от нас пари, а това, което трябва да прави, е не да краде от данъците ни, а с тях да подобри качеството на живот на гражданите. Вместо това през последните 15 години управление качеството на живот тук непрекъснато се влошава. Парите водят до повече автомобили и до повече строителство. Задачата на властта обаче е тези последици от забогатяването на града да не доведат до повече задръствания, по-мръсен въздух или по-малко паркове. В тази своя единствена задача на властта в София през последните 15 години е пълен провал. И за да се сложи край на този провал, трябва да изберем хората, които имат решения. Хората, които имат експертизата и енергията да положат необходимия труд и смелостта да се сблъскат с кражбите в столична община. Това са хора като Борислав и цялата листа на ДБ, каза Радан Кънев. 

В дискусията участваха още Марта Георгиева, общински съветник от ДСБ, Тома Белев от Зелено движение, Любомир Костадинов и Емил Георгиев от Да, България. Бяха представени основните приоритети и конкретните решения за чист въздух, модерно управление на отпадъците, Витоша и планините около града, ефективно използване на водните ресурси, зелените системи, градски паркове и градини, както и устойчивото градско развитие, осигуряващо достъпна, здравословна и хармонична жизнена среда.

Предлагат се мерки за максимално намаляване на отоплението с твърдо гориво и развиване на форми на отопление с много по-нисък отпечатък върху околната среда, осъществяване на радикална промяна на мобилността в София с развитие на мрежата, честотата и удобството на обществения транспорт и продължаване на електрифицирането му. ДБ залага на ускорено развитие на велосипедната и пешеходна инфраструктура и микромобилността.

Радикална реформа ще бъде извършена и в разделното събиране на отпадъците. Ще се въведе нова система на сметосъбиране, съобразена с преобладаващия тип строителство и разделно събиране при източника. Такса „битови отпадъци“ ще бъде спрямо реалното количество изхвърлени отпадъци, на принципа „замърсителят плаща“. 

Рязко ще бъде възстановена и подобрена достъпността до планината чрез подновяване на въжения транспорт на Витоша и всички други подстъпи към планината. Ще се работи за комплексно и ефективно използване на ресурсите от минерални води в София, като бъде запазен публичния им характер. Ще бъде създадена модерна, добре управлявана и свързана зелена система, която опазва и развива зелените клинове на София като уникална градоустройствена практика. Ще се води политика на превенция на застрояването и ограбването на парковете, включително ще бъде преосмислена нуждата от сгради в тях.

Ще бъдат гарантирани запазването на зелените площи в междублоковите пространства, чрез отразяването им в ОУП.

Ще се изработи реалистична стратегия по мащабно засаждане на дървета и по създаване и прилагане на стандарти за улично и градско озеленяване и тяхната поддръжка.

Ударно ще се възстановят и увеличат градските чешми и обществените тоалетни. Ще бъдат въведени стандарти за задължителното им изграждане в общинските публични сгради и при определени териториални критерии и в публичните пространства.

От щаба на Демократична България издигат идеята да бъде засадено по едно дърво за всеки избирател, който е гласувал на тези избори. „Така всеки гражданин, който гласува, ще знае, че е направил две добри неща - бил е активен гражданин и със своя глас е допринесъл да бъде засадено едно дърво в София“, обясняват от ДБ.