OffNews.bg

БНБ носи отговорност за случилото се с КТБ, категоричен е Плевнелиев

БНБ носи отговорността за случилото се с Корпоративна търговска банка. Това смята президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, който коментира пред "Дарик" както работата на регулатора, така и разсекретяването на втората стенограма от проведената в президентството среща по повод краха на банката на Цветан Василев.

Според него разсекретяването руши доверието:

"Оттук нататък всеки политик ще ходи в президентската институция с друга подготовка и по друг начин. Вече дори няма и да питат, a ще знаят, че всяка стенограма, във всеки един момент може да бъде разсекретена, което означава, че не бива да очакваме честен дебат в тази институция, което е жалко", заяви Плевнелиев.

Стенограмата за КТБ бе разсекретена от наследника му ген. Румен Радев.

По думите на Плевнелиев през юли 2014 г. държавата е била в "изключително опасно положение", в което е могло да се срине цялата икономика. Затова и е свикал политическите консултации в президентството.

"Хората бяха по улиците, теглиха парите от банковите си сметки в не една банка. Изтеглиха се над 800 милиона за един ден. Това беше изключително опасно положение, в което можеше да сринем цялата си икономика и цялата си държава и да се върнем 20 години назад. Затова беше толкова важно да се внимава какво ще се каже и какво няма да се каже", заяви Плевнелиев. 

Той обясни, че консултациите са били с цел да се успокои народът, който бил в паника. Спроед него ситуацията е сринала авторитета на управителя на Българската народна банка Иван Искров и политиците е трябвало да намерят решение въпреки провала на БНБ. Той бе категоричен: БНБ не е предприела необходимите действия за спасяването на КТБ.

"На тези консултации вие виждате, че нямаше как ние да диктуваме на независимия орган – управител и управителен съвет на БНБ кога точно и какво да направят. Ние единствено може да се придържаме към права и процедури. БНБ след това месеци наред не предприе необходимите действия. Ние очаквахме да отворят банката след 2-3 седмици и търсихме как да се финансира по един справедлив начин, (търсихме - бел. ред.) възстановяване пари на хората според закона - до 100 хиляди евро. Същевременно агонията на тази банка беше продължена и това няма нищо общо нито с решение на политическите лидери, нито с решение на тези консултации. Това е решение, което суверенът, в този случай БНБ, носи", заяви Плевнелиев.

Държавата "трябва да си оправи регулаторите, които да бъдат независими и които да могат да гарантират правила за всички", а не "шефът на регулатора да пее по баровете".

За управителя на БНБ президентът заяви: "Самият Искров бягаше отговорност, но не отвъд БНБ, а прехвърляйки я на други членове на БНБ". Той бе категоричен, че Управителният съвет на БНБ са хората, които носят отговорността за всичко, което се случва в КТБ. „Там има одитори, как така БНБ не проверява да ли са фалшиви данните“, попита бившият държавен глава.