OffNews.bg

Българите възмутени от тъпченето на еврознамето на събора на русофилите

Тъпкането на еврознамето на събора на русофилите край язовир Копринка възмути масово българите.

Те атакуваха акта в социалните мрежи. Освен това по случая с официална позиция излезе и Партия Български демойратически форум. Тя осъди остро акта на поругаване на Европейското знаме. 

Както OFFNews писа, русофилите, които бяха на събор "Приятели на Русия" край язовира вчера, тъпкаха и търкаха подметките си в еврознамето заради наложенито от Европейския съюз санкции над Русия.

Този скандален акт възмути много българи, а най-странното е, че всичко това се случваше пред погледите на БСП, които също бяха на събора - ген. Румен Радев и Корнелия Нинова и които не взеха отношение по скандалния случай.

"Ние, българите, сме народ, който свято пази своите светини. В цялата си история нямаме пленено знаме, нито поругано. Нито сме позволявали да ни поругаят, нито сме поругавали! Под българското знаме сме водили битка за Обединена България. А днес под знамето на ЕС ние водим друга мирновременна битка - да видим осъществен националния си идеал чрез Обединена Европа", възмущават се от Български демократически форум.

Те добавят, че позорният акт, извършен в присъствието на ръководството на БСП, още веднъж доказва, че тя никога не е била водена от националния ни интерес.

През март месец представители на "Атака" на националния празник Трети март потъпкаха също европейското знаме.

Това възмути и властта. Тогава депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров и колегата им от ГЕРБ Методи Андреев предложиха поругаването на знамето и химна на Европейския съюз да се преследват с една и съща строгост на закона, както е за българските национални символи.

Според сегашния Наказателен кодекс поругаването на герба, знамето и химна на България се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 3000 лева. Според тях знамето на ЕС се поставя редом до българскотослед присъединяването на България към Европейския съюз.