OffNews.bg

Атанасова и Белазелков положиха клетва като конституционни съдии

Въпреки критиките, въпреки становищата на адвокатурата, въпреки двете дела Конституционния съд и протестите Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетви, с което встъпиха в длъжност като конституционни съдии.

Церемонията по полагането на клетвата бе ръководена от председателя на Конституционния съд Павлина Панова. В словото си тя заяви, че КС ще отстоява независимостта си:

"Конституционният съд е независим. В своята дейност се уповава на Конституцията и на Закона за конституционния съд. Конституционният съд отстоява своята независимост и това ще стане и занапред."

Пред Панова новоизбраните съдии изрекоха изрекат думите:

"Като встъпвам в длъжността съдия в Конституционния съд, заклевам се да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени с Конституцията и Закона за Конституционния съд. Заклех се."

След това те подписаха клетвените си листи.

Междувременно пред сградата на КС Инициатива "Правосъдие за всеки", "БОЕЦ" и граждани протестират срещу назначението им.

Миналия петък "сглобката" избра Атанасова и Белазелков за конституционни съдии. С гласуването си обаче ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС нарушиха решение на Конституционния съд, докато избира свои. КС казва, че мандатът на Белазелков и Атанасова ще е 7 г., НС обаче ги командирова за 9 години. Още преди гласуването студенти в Софийския университет се обявиха против назначаването на Атанасова. Във вторник с позиция излязоха и адвокатски колегии от цялата страна. Те поискаха депутатите да отменят гласуването си за избор на Атанасова и Белазелков. В същия ден президентът Радев сезира КС за избора на новите конституционни съдии и поиска те да не встъпват в длъжност. Ден по-късно конституционна жалба внесоха и от опозиционните партии в НС - БСП, ИТН и "Възраждане". Така още в сряда в КС имаше две дела срещу избора на Атанасова и Белазелков. Междувременно и адвокатурата, от която тръгва Атанасова - тази в Русе, я призова да се оттегли. В сряда се проведе и първият протест срещу избора на конституционни съдии. 

Коментар на призивите имаше само от Белазелков, който бе лаконичен и каза единствено: "Да си призовават!"

Атанасова така и не коментира бурните реакции срещу назначението ѝ. Минути преди клетвата пък президента Радев обяви, че бламира клетвата на Атанасова и Белазелков.