OffNews.bg

АП: Байдън включва България в среща с източния фланг на НАТО заради заплахата от Русия

Предстои среща на американския президент Джо Байдън с лидерите на Букурещката деветка, която включва и България, заради заплахата от Русия - пише АП днес.

Байдън приключва своето "вихрено" посещение в Полша и Украйна, като уверява съюзниците от източния фланг на НАТО, че администрацията му е много добре подготвена за предстоящите заплахи и други въздействия, предизвикани от руската инвазия в Украйна, отбелязва агенцията.

Преди да отпътува от Варшава в сряда, Байдън ще проведе разговори с лидери от Букурещката деветка - сбор от държави от най-източните части на алианса на НАТО, които се обединиха в отговор на анексирането на Крим от Украйна през 2014 г. от руския президент Владимир Путин, допълва АП.

Алиансът включва България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

Тревогата на тези страни продължава да се засилва. Много от тях се притесняват, че ако успее в Украйна, Путин може да предприеме следващи военни действия срещу тях, пише още АП.

"Когато Русия нахлу, не беше изпитание само за Украйна. Целият свят беше изправен пред изпитание за вековете", заяви Байдън в обръщение от подножието на Кралския замък във Варшава във вторник, за да отбележи мрачната годишнина от руската инвазия. "Европа беше подложена на изпитание. Америка беше подложена на изпитание. НАТО беше подложена на изпитание. Всички демокрации бяха подложени на изпитание."