OffNews.bg

Ахмед Доган за себе си: Доган се опита да обсеби Ахмед

Преди четвърт столетие Ахмед и Доган бяха в хармонично единство - с явен превес на Ахмед, но в съгласие със света на Доган. Това беше въпрос на свободен избор. Но впоследствие Доган надделя, и дори се опита да обсеби Ахмед. 

Това е част от отговора на въпроса "Кой сте вие, Ахмед Доган", даден от Сокола през април тази година и публикуван на втората корица на книга, издание на ДПС, която съдържа разговор на Илияна Беновска с него от 1992 г. и завършва със словото му в сараите в края на миналата година, което доведе до изключването на Лютви Местан. Творбата бе раздавана на делегатите и гостите на конгреса на ДПС, заедно с документите на форума. 

В актуалния си отговор Доган казва още: 

Двата логоса - този на философа, и този на политика, търсеха общ мисловен и дейностен дискурс, но това не винаги ставаше безпроблемно. 

Доган се превърна в проекция на политическия социум. Ахмед беше само подходящ култивиран материал на тази необходимост.

Постигането на нова хармония предполата смяна на екзистенциалните полюси, или намирне на общ полюс на наличните полюси в друго духовно измерение, което неизбежно порaжда сътресение и ново начало. 

Но всъщност, може би, това е смисълът на пътя: постоянно да търсиш и намираш себе си, неуморна да пътуваш към битието и съ-битието в себе си...