OffNews.bg

54% от българите подкрепят идеята за изборен референдум (Алфа рисърч)

Преобладаваща част от българското общество (54%) подкрепя инициативата на президента за провеждане на референдум по въпроси на изборното законодателство.

Това показва актуално национално представено социологическо проучване на агенция "Алфа рисърч", проведено в периода 17-22 февруари 2014 г.

Положителната нагласа доминира сред всички социални и възрастови групи, независимо от социалния и материален статус на избирателите. Подкрепа за идеята дават и симпатизантите на БСП (45% одобрение срещу 30% неодобрение). Делът на противниците е 15%. Около една трета, предимно най-младите, не изразяват мнение по въпроса.

От конкретните въпроси на референдума с най-висока подкрепа се ползва въвеждането на мажоритарна изборна система - такава искат 55% от запитаните. Основен аспект на дебата тук е каква част от депутатите да се избират по този начин. Избирателите се разделят поравно в предпочитанията си към мажоритарен избор на всички (27%), или на част от членовете на парламента (28%), допълват социолозите.

Електронното гласуване също събира повече привърженици (43%) отколкото противници (29%). 

Най-разколебани са избирателите относно задължителното гласуване - 44% го подкрепят, а 35% го отхвърлят.

44% от анкетираните искат референдумът да се проведе заедно с изборите за Европейски парламент, а посред 17% трябва да е на по-късен етап.