OffNews.bg

100 лв. великденски добавки само за по-бедните пенсионери, реши бюджетната комисия

По 100 лева добавка за Великден ще получат хората с пенсии до 526 лв., реши на второ четене бюджетната комисия в парламента. Предложението е на БСП, като то беше внесено между първо и второ четене на промените в бюджета на Държавното общественото осигуряване. Те бяха предложени от ГЕРБ и ДПС и приети на първо четене миналата седмица, като предвиждат великденска добавка от 75 лева да получат пенсионерите с пенсии под линията на бедността - 526 лева. 

Мярката ще струва 54 милиона лв., които ще бъдат осигурени от преструктуриране на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Към момента има преизпълнение на приходите от нас 13 милиона лева, обявиха от НОИ по време на заседанието.

За да бъдат получени парите през май, текстовете трябва да бъдат приети окончателно и обнародвани до 19 април. 

По-рано днес от БСП настояха до разпускането на парламента заради предизборната кампания да се гласуват великденските надбавки за пенсионерите, да се изясни какво се случва с инвестиционните проекти за общините и да се гласува законопроект за отлагане на либерализацията на пазара за домакинствата за цената на тока с една година

От партията считат, че е добре законът отлагане на либерализацията на пазара за домакинствата за цената на тока с една година да влезе в сила от 1 юли 2025 г., а не от 1 юли тази година, защото прогнозите показвали, че излизането на семействата на свободния пазар ще доведе до оскъпяване на цената на тока с до 20%. Нинова уточни, че в Плана за възстановяване и устойчивост е посочено, че трябва да започне процесът по либерализация, но не е фиксирано кога.