OffNews.bg

Жерар Депардийо ще иска и белгийско гражданство

Френският актьор Жерар Депардийо, който преди дни получи руски паспорт, обяви, че все още иска да получи и белгийско гражданство.

Депардийо е категоричен, че не е поискал руско гражданство заради данъка от 75% от дохода на французите с над 1 милион евро доход, който беше предложен от френското правителство.

Въпреки че промените бяха отхвърлени, Депардийо не се отказа от решението си да приеме руско гражданство.

Ако исках да избягам от френските данъци, щях да съм напуснал отдавна страната, посочи актьора. По думите му 30 души от списъка с 50 най-популярни и любими френски забележителности живеят извън пределите на държавата.

Френският актьор вече получи руския си паспорт лично от президента Владимир Путин в събота. Въпреки това той заяви, че ще поиска и белгийско гражданство, но въпреки това се чувства французин и гражданин на света.

Актьорът беше упрекнат от медиите във Франция заради демонстрираните от него близки връзки с руската власт. Ден преди да получи руския си паспорт Жерар Депардийо се обясни в любов на Русия с отворено писмо до руските медии.

В него Депардийо написа, че „Русия е страна на велика демокрация, а не държава, в която премиерът може да нарече неин гражданин жалък човек“. Освен това той обяснява, че много обича Путин и че чувствата им са взаимни.

Пред френските медии обаче Жерар Депардийо изрази различна позиция. „Аз пътешествам в много страни, в които съм виждал истинска несправедливост. Това не беше хубаво. Но нищо не можех да направя. Това е работа на политиците. Аз често се изказвам неудачно, но съм просто човек. Аз също мога да греша, но не и що се отнася до моите чувства“, каза той.