OffNews.bg

Руски транссексуален политик за втори път си смени пола, решил го по време на православните пости

Транссексуалният руски политик Роман Альошин обяви решението си да се върне към биологичния си пол.

Съобщението му идва на фона на репресии срещу правата на представителите на ЛГБТИК+ общността в страната, предаде Ройтерс.

Роман Альошин, който досега носеше името Юлия, миналата година се кандидатира за губернатор на сибирския Алтайски край. Тогава му бе забранено да участва в изборите, защото руското законодателство забранява законната и хирургическата смяна на пола.

Вчера обаче "Юлия" обяви, че е взела решение да се върне към биологичния си пол по време на православния пост след период на "духовни терзания".

"Прегледах стари албуми на моите предци, помолих се за тях и това ми помогна да се убедя, че съм мъж. Аз съм патриот на своята страна, затова живея в Русия. Извинявам се на целия руски народ", написа Альошин в Telegram. 

На практика Альошин е първата открито транссексуална политическа фигура в Руската федерация.

Доскоро Альошин с появяваше облечен в рокли и с дълга до раменете руса коса. Сега вече профилната му снимка в Telegram и на нея той е с късо подстригана коса.

През последното десетилетие Русия се ангажира с широкомащабни репресии срещу правата на ЛГБТ общността, която президентът Владимир Путин представя като доказателство за моралния упадък в западните страни, отбелязва Ройтерс.