OffNews.bg

Русия прати два военни кораба в Манила, иска съвместни военни учения с Филипините

Русия показа желанието си да провежда морски учения с Филипините срещу пиратството и тероризма, изпращайки два военни кораба в Манила, съобщава "Ройтерс".

Двата кораба са пристигнали във Филипините за посещение на добра воля. Очаква се екипажите да демонстрират способностите си за борба с тероризма и пиратството. 

"Нашите правителства може би ще обсъдят възможностите за съвместни учения", каза на пресконференция контраадмирал Едуард Михайлов, ръководител на руския тихоокеански флот.

Говорител на филипинските военноморски сили каза пред репортери, че това е първо взаимодействие с руския флот - съперник на бившия колониален господар и близък съюзник на Филипините - САЩ.

По-рано Вашингтон и Манила провеждаха морски учения всяка година, но държавният глава Родриго Дутерте инструктира Министерството на отбраната да „преформатира“ тренировките със САЩ, отдалечавайки се от Южнокитайско море, за да поправи отношенията си с Китай.

Миналия месец, президентът Дутерте изпрати делегация в Москва, която да преговаря по оръжейна сделка, след като САЩ заяви, че ще блокира продажбата на 26 000 пушки до Филипините, заради големия брой загинали във войната на президента с наркотиците - над 6000.