OffNews.bg

Жители на Лозен излизат на протест срещу ферма за производство на ларви

Жители от софийското село Лозен се вдигат на бунт срещу ферма за производство на ларви, тъй като се притесняват от зловония.

Акцията е под наслов „Няма да допуснем вонята на Nasekomo в Лозен! Готови сме на крайни действия” и е планирана за утре от 10:30 ч пред кметството.

Лозенчани са против настаняването на фермата за производство на ларви "Насекомо" АД в Лозен.

Фермата се мести в Лозен от гр. Елин Пелин, където дълги години бе обект на постоянни протести от местните жители заради неприятния мирис, който цеха изпуска над града и значителното увеличаване на популацията на мухи в района, твърдят организаторите.

От сдружение „Развитие за Лозен” разпространиха позицията си по случая.

„Жителите на с. Лозен сме запознати в подробности с дейността на Насекомо АД и настояваме фермата незабавно да напусне пределите на селото. Производственият процес на тази ферма е свързан с отделянето на огромно количество неприятна миризма на мърша и фекалии, които са несъвместими с района, където е разположена – в близост до селото и на метри от търговски обекти и заведения за хранене. Изключително сме притеснени и от непрозрачния начин, по който се извършва процедурата по преместване на фирмата – без запознаване на местното население, без обществено обсъждане, без дори да е уведомен кмета”, пишат гневните лозенчани.

Те твърдят, че нямат против проекта, но смятат, че в случая производственият процес на фирмата трябва да се приравни към този на екарисаж, който да функционира далеч от населени места.