Зареждат заведенията в половин Слънчев бряг с лед от свинарник
Ледът за заведенията в половин Слънчев бряг се произвежда в нерегистриран свинарник в Ахелой при невъобразимо нехигиенични условия. Това заяви директорът на областната дирекция на Агенцията за безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев.
Това е недопустимо, защото става въпрос за вода, която може да се зарази в свинарника. Така ако има евентуално хранително натравяне, причината ще се търси в храната, докато причината може да се окаже в леда, подчерта Митев.
Проверката е извършена по сигнал, съвместно със служители на Икономическа полиция и НАП.
По-късно в бургаската инспекция се е появил и собственикът на машините, който твърдял, че те били предназначени за продажба в интернет и стояли в свинарника само за съхранение.
Според инспекторите обаче по време на проверката е имало и човек на място, който е подготвял хладилни чанти, около сто на брой. Той пък посочил в обясненията си, че само ги измивал и ги подготвял да си ги прибере.
Агенцията за безопасност на храните е извършила 66 проверки на временни обекти и хотели, предлагащи услугата „ол инклузив“.
Издадени са 9 предписания за констатирани несъответствия в сградния фонд и оборудването.