OffNews.bg

Започва очакваният от години ремонт на столичния площад 'Португалия'

Очакваният от години ремонт на столичния площад "Португалия" (градинката на ул. Цар Иван Асен II) ще започне след великденските празници, обявиха от кметството на Район Средец.

Площадът, който е и паметник на културата, но стои занемарен, ще бъде реконтруиран и допълнително благоустроен.

"Португалия" се намира между улиците "Николай Гогол", "Цар Иван Асен II" и "Леонардо да Винчи". Градинката е сърцето на квартал "Иван Асен II" - един от носещите духа на Стара София райони в центъра на столицата. 

Пл. "Португалия" (градинката на "Райфайзен банк") сега. Снимка: Google Street View

Вместо досегашния асфалт, новата настилка ще е от бетонови плочи с размер 40x40 см. Ще бъдат изградени нови бордюри и поставени нови пейки, кошчета и соларни лампи. Ще бъде засадена нова растителност, цветарникът в средата на площадката ще бъде възстановен и ще бъде изградена чешмичка. В следващия етап от проекта ще бъдат монтирани и нови съоръжения на детската площадка.

"Отвореността на градинката при площад „Португалия” е нещо колкото разкрасяващо улицата, толкова и самата нея. Уверяваме Ви, че ще обърнем специално внимание на всички елементи по изпълнението, за да бъде градинката атрактивна и да запази чара си", допълват от кметството.

Проектът за реконструкцията е поръчан и дарен на Столична община от „Полиграфия Офис Център" АД и "Ателие Серафимов архитекти" ООД. Работата по него ще се извърши от „Кимис Груп” ЕООД и ще продължи до 90 календарни дни.