Твърдо топено сирене се продава като кашкавал
Продукт, направен от вносна суровина, се продава като български кашкавал, предаде бТВ.
"Полуфабрикатът се нарича калиата и технологията на производство е по-близка до производство на твърдо топено сирене", разказа собственичката на мандра в Смолян Милкана Йорданова.
По думите й полуфабрикатът е на половин цена от суровото мляко, което се изкупува в България.
Според нея от години кашкавалът в търговската мрежа е произведен по две различни технологии. Българският кашкавал се произвежда от сурово мляко, преминава през технологична обработка - млечно-кисела ферментация, и накрая се оставя да зрее между 45 и 60 дни.
Другият продукт се внася от Полша, Холандия, Белгия и идва в България в замразено състояние във вид на сиренина.
"Тук се размразява и се топи в специални машини за т. нар. сухо парене. Тук става процесът на топене с емулгаторни соли, добавка на масло или някаква друга мазнина. Опакова се и може веднага да се продава. Какво пречи да се нарича калиата", допълни Йорданова.
Според производителите традиционният български продукт, носейки на гърба си други продукти, се обезценява.