OffNews.bg

Световен урбанист ще помага да се реши проблема с колите в София

Екипът на световния урбанист Ян Гейл е пристигнал в София, за да направи анализ на градската среда и да даде предложения за подобряването ѝ, предава БНТ. 

През седмицата архитектът ще проведе семинар с жителите на града, като целта е да се набере информация за това как се използва градът от хората, които хора живеят в София и какво е качеството на публичните пространства.

"Мисля, че има всички елементи на лице, но са станали натрупвания, които са довели до нарушаване на публичното пространство. От една страна автомобилите, които влизат в града и местата, където трябва да паркират. Има паркинги, разположени до църкви и паметници. Качеството на живот на пешеходците е нарушено. Има проблеми свързани с това, че е било разрешено да се построят някои високи сгради, така че да засенчат планината. Друго е комерсиализацията, зоните за сервиране пред заведенията са твърде големи и нарушават движението на пешеходците", коментира архитект Хенриет Вамберг от екипа на Гейл. 

Архитектът на София Здравко Здравков уточни, че Столична община е поканила екипа на Гейл, за да се направи анализ на градската среда.

"Накрая ще получим един окончателен доклад и ще имаме ясна диагноза какви стъпки трябва да предприемем след това. Имаме редица наслоявания, но както каза един колега архитект: "София е като един мускулест атлет облечен с лоши дрехи". Трябва да свалим лошите дрехи и да покажем красотата на града. Трябва да подобрим средата. Трябва да намерим постепенни и радикални решения, за да решим проблемите с колите", коментира Здравков. 

1957 в София е имало 1,4 автомобила на всеки 1000 души население. През 1990 автомобилите в столицата ни са вече 204 на всеки 1000 души, а през 2016 са 600 на 1000 души. Над половината от хората в столицата се движат с автомобил.