OffNews.bg

Стоян Братоев: С метро е двойно по-бързо отколкото с кола, не сме забавили третия лъч

Пускането на третия лъч на метрото не се е забавило, заяви шефът на столичния „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев пред БНТ.

Столичани очакваха част от новите станции да бъдат пуснати в експлоатация преди кметските избори през октомври, но това не се случи.

Според Братоев обаче по договор е предвидено да завършат строителните дейности на част от метрото да края на 2019 г., но след това имало и технологично време за тестове.

Депото е готово, а сега се завършват две от метростанциите – на „Красно село“ и булевард „България“, каза директорът на столичното метро.

Тази година е предвидено да приключи строителството на първия етап от третия лъч – от „Красно село“ до булевард „Владимир Вазов“, общо 8 км и 8 станции. През идната 2020 г. трябва да приключи и етапът в „Овча купел“, който е с дължина 4 км и по него има 4 станции.

Според Братоев третата линия на метрото се е оказала по-трудна заради геоложките условия, подземните води и слабите почви, най-сложно било положението при НДК.

"Нашето метро е над средноевропейското, то осигурява  почти двойно по-високата скорост на придвижване в сравнение с автомобилите", посочи още той.