OffNews.bg

„Сова Харис“: Мнозинството българи не искат повече чужденци

 

Над половината от българите не желаят България да продължава да приема бежанци, търсещи у нас убежище от военните действия в Сирия. Това сочи проучване на агенция „Сова Харис“, цитирано от БГНЕС.

Изследването, на което се позовава БГНЕС, е представително. В него са участвали 1000 души от всички части на страната.

62,2% от анкетираните са категорични, че не желаят бежанци в страната ни. Съгласни да приемаме имигранти са 15% от участниците в изследването, а 22,7% не могат да преценят.

Нагласите по този въпрос са във връзка със следващото питане от изследването, което гласи „Смятате ли, че правителството е в състояние да се справи с осигуряването на сирийските бежанци у нас“. И тук над половината от запитаните – 65,2%, смятат, че държавата не е в състояние да реши проблема адекватно. 10,9% от анкетираните пък са уверени, че властите имат капацитет да се справят в бежанския поток.

Запитани дали според тях кабинетът „Орешраски“ може да подобри стандарта на живот у нас, 47,9% от анкетираните са отговорили с „по-скоро не“, 30,6% с „по-скоро да“, а останалите са заявили, че нямат точна представа.

„Сова Харис“ е засегнала и въпроса с мораториум върху продажбата на земеделска земя за чужденци. „За“ провеждането на подобно гласуване се обявяват 41,6% от българите. 28,1% от анкетираните пък са категорични, че държавата трябва да спазва договорките си с Европейския съюз.