OffNews.bg

СОС пак няма председател, заседание № 1 ще се проведе отново на 30 ноември

Същите кандидати със същите резултати - както преди седмица, имаше при днешния опит на Столичния общински съвет да си избере председател. 

От групата на ПП-ДБ-СС издигнаха Борис Бонев, от групата на "Възраждане" - Красимир Гълъбов, от БСП издигнаха Диана Тонова, а от ИТН - Пламен Данаилов. На принципа всеки получава толкова гласове, колкото съветници има в групата му, Борис Бонев събра 23 гласа, Тонова получи 9 гласа, Гълъбов - 8 гласа, Данаилов - 3 гласа. Бонев и Тонова отидоха на балотаж, без надежда някой от тях да стане председател на СОС днес. След надпреварата между двамата Бонев пак събра 23 гласа, а опонентката му - 9. Недействителните бюлетини при тайното гласуване бяха 12. 

Така заседание № 1 на СОС, което може да приключи чак след като се избере председател, ще се провежда за 3 път - на 30 ноември.

Преди гласуването основният проблем бе "Къде е кметът, да дойде тук" 

Съветниците се събраха днес на заседание № 1, което продължава от 13 ноември с една точка в дневния ред - избор на председател. И споровете започнаха: за номера на заседанието, за закона, който задължава кмета да е залата при съветниците (Да не би законът да е писан наскоро, попита Грети Стефанова), за присъствието и отсъствието на бившия кмет Йорданка Фандъкова от заседания на СОС и накрая за план сметката за чистотата, която трябва да бъде приета до края на годината, а преди това да мине през обществено обсъждане за месец. Бившият шеф на предишния СОС Георги Георгиев даваше непрекъснати разяснения на "новите колеги", дори в един момент заяви на Стефанова, която бе напуснала председателското място - "То ако беше много хубаво това място, нямаше с такава радост да се отърва от него, ама няма как - седнете си на мястото". Прав сте, г-н Георгиев, това ми е мястото, съгласи се Стефанова и седна обратно на пост № 1. 

Съветниците от ГЕРБ и БСП настояваха Васил Терзиев да присъства на заседанието и да информира съветниците за проведените от него срещи с лидери на партиите на съветници. Стана ясно, че той е при министъра на финансите Асен Василев, заради проблемите на Топлофикация София, и в крайна сметка съветниците излязоха в почивка, докато кметът дойде. 

Междувременно да дойде кметът да представи план-сметката за чистотата, поиска Лорита Радева от ГЕРБ. Така стана ясно официално, че първият зам.-кмет на София е Надежда Бобчева, която ще отговаря за екологията. Тя е била зам.-кмет на "Оборище" със същия ресор от ДБ, а преди това общински съветник в Силистра от БСП.  

План-сметката за чистотата ще бъде публикувана до дни, тя е тази, оставена от зам.-кмета на Фандъкова по екология - Десислава Билева, в нея са направени подобрения, обясниха за OFFNews съветници от ПП-ДБ-СС. 

Кметът Васил Терзиев дойде забързан

И обяви, че отново ще изпрати покани до партиите в Столичния общински съвет, за да продължат разговорите. 

Той припомни, че бяха изпратени покани до всички партии, представени в СОС. Текстът на всяка една покана е бил еднакъв, посочи кметът. Темите също бяха ясни предварително и не е излизано извън тях. Те бяха какви са приоритетите, които всеки един си представя, че трябва да бъдат реализирани в един мандат, за да започнем от това какво ни обединява. Второто нещо беше кои са важните неща за всяка партия, които да бъдат застъпени в следващия бюджет, каза Терзиев. Третото е темите, по които партиите биха проявили лидерство, за да залегнат като политики. Чак след обсъждането на тези точки, трябваше да говорим за избор за председател и сформиране на комисии. По последните две точки не е говорено изобщо, подчерта кметът Терзиев.

Разговорите ни с БСП, "Синя София" и "Възраждане" бяха фокусирани върху първите две точки, обясни Терзиев. Той допълни, че много би се радвал и с тези, с които не се е видял, разговорите да се проведат.