OffNews.bg

София под полицейска блокада заради очаквани провокации в деня на Левски

Поклоненията във връзка с 141-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски ще бъде съпроводена с полицейски блокади заради очаквани провокации. 

В София патриарх Неофит ще отслужи следобед заупокойна служба. След панихидата в столичния храм "Света София" духовенството и миряните ще се отправят на литийно шествие към паметника на Апостола. Официалната възпоменателна церемония започва в 18.00 ч., на която ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, депутати и и кметът на София.

Движението на коли в района на паметника ще бъде спряно следобед, а пешеходците ще могат да минават след проверка през два пропускателни пункта. Повод за мерките за сигурност дадоха слуховете, че се готви повторение на ексцесиите в Пловдив от миналия петък, когато демонстранти се биха с полицията и нанесоха щети Джумая джамия.

Точно една преди една година ден след отбелязването на гибелта на Васил Левски си отиде правителството на Бойко Борисов.

Още в 15.00 часа ще бъде движението в центъра на София ще бъде блокирано. Ще бъдат забранени престоят, паркирането и движението на автомобили в района на мемориала. До паметника на Левски ще може да се минава през два пропускателни пункта - на бул. “Дондуков” и ул. “Оборище”, като гражданите ще бъдат пропускани срещу лична карта. Времето, в което те могат да положат цветя, е до 17.30.

След приключване на официалната част в 19.00 часа е планиран митинг на “Атака”.

Общоградско поклонение ще се състои пред паметника на Левски в центъра на Плевен. Карловци ще отдадат почит и на майката на Апостола - Гина Кунчева, като поднесат цветя на гроба ѝ.

В Ловеч проявите ще започнат с традиционния туристически поход „Пътят към Къкрина“. На Къкринското ханче ще бъдат поднесени цветя на барелефа на Апостола и ще бъде изнесена поетична програма. Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи панихида, а на паметника на Левски тържествено ще бъдат поднесени венци и цветя. С изложба в художествената галерия ще бъде отбелязана 60-та годишнина от откриването на музея „Васил Левски“ в Ловеч, който съхранява най-голямата колекция от лични вещи на Апостола.

В Троян, в църквата “Света Параскева-Петка”, ще бъде отслужена панихида за йеродякон Игнатий. На паметната плоча, където е бил ханът на Васил Спасов и където, през 1869 г. Левски основава Троянския революционен комитет, ще бъдат поднесени венци и цветя. Председателят на Общобългарския комитет “Васил Левски” в Троян Венелин Ангелов ще връчи годишната награда за съпричастност към паметта и делото на Апостола, а Иван Гранитски ще представи новата си книга за Васил Левски “Внимателно бързайте”.

Църквата ще почете Дякона с панихиди в Плевен, Монтана и други градове. Литургия ще бъде отслужена и във Възнесенската църква във Враца.