OffNews.bg

Собственикът на "Булмаркет": Не познавам Георгиус Георгиу. Не съм ходил в Кипър

„Поканихме външни експерти, които имат опит в подобни катастрофи с газообразни вещества. Двама от тях успяха в понеделник да направят оглед. Според тях инфраструктурата е в отчайващо състояние, има проблеми със стрелки, с прелеза. Имат един куп въпроси по отношение на закрепващите елементи”, заяви пред Нова телевизия шефът на "Булмаркет" Станко Станков.

Влакът, който дерайлира на гара Хитрино и причини трагедията, при която загинаха 7 души, е именно на частния жп превозвач.

„На всички ни е известно, че железопътният път в България не е в цветущо положение. Има един куп произшествия, които са станали поради тази причина на същото място, при които за щастие не се е стигнало до трагедията, която ни сполетя. Но мащабите могат да бъдат и още по-страшни”, допълни той.

Станков не изключи хипотезата за превишена скорост.

Според него е много вероятно причините за трагедията в Хитрино да са 50 на 50 заради висока скорост и заради проблем с инфраструктурата.

По повод съмненията около собствеността на "Булмаркет", посочващи като мажоритарен акционер кипърския гражданин Георгиус Георгиу, Станков бе категоричен, че фирмата е 100% негова и обеща да покаже документи за това.

"Не познавам Георгиус Георгиу и никога не съм ходил в Кипър. Става дума за номинална собственост, която бе направена с цел оптимизация на данъчните разходи във времето когато данък печалба в Кипър бе 2,5%, а у нас - 10%. Сега това не е така и ще предприемем действия да си прехвърлим всички дялове. Собственик съм аз", каза Станков.