След българското кисело мляко: И сиренето ни е със защитено наименование на произход
Българското саламурено сирене влиза в списъка със защитени географски индикации на ЕС. Европейската комисия е одобрила добавянето на млечния продукт в листата на защитени продукти, които вече наброяват близо 1650.
Регистрацията ще даде на преработвателите конкурентно предимство на пазара, а за потребителите ще има допълнителна гаранция за произхода и качеството на продукта.
Миналата седмица и българското кисело мляко беше вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.
То е вторият български продукт, регистриран като защитено наименование за произход на европейско ниво, след странджанския манов мед.
Сред европейските схеми за качество защитените наименования за произход обозначават продукти, при които е налице най-тясна причинно-следствена връзка между географския район на производство на продукта, с присъщите му природни и човешки фактори, и качеството и характеристиките на въпросния продукт.
След влизане в сила на регламента само производителите, които произвеждат в съответствие с одобрената продуктова спецификация и това е удостоверено от контролиращо лице – сертифицираща фирма, могат да използват регистрираното наименование, означението "защитено наименование за произход" или абревиатурата му, както и специалния символ (лого) на ЕС, с който се обозначават тези продукти.
За целта следва да са преминали процедура по одобрение и да са вписани в регистъра на производителите на дадения продукт на уебсайта на министерството.
Продуктите със защитени географски означения са вид интелектуална собственост и поради това се ползват с особено висока степен на закрила от неправомерна употреба на наименованието, включително посредством двустранни търговски споразумения между ЕС и трети страни.