OffNews.bg

Северна Македония официално ще поиска откриването на културен клуб в Благоевград

Финансирането на т. нар. македонски клуб в Благоевград е от неконституционна организация, която не е регистрирана по законите на България, заяви служебният премиер Гълъб Донев.

"Финансирането на този клуб, така, както и премиерът (Димитър) Ковачевски каза, е от организация в Канада, която има доста съмнителни антиевропейски, антиамерикански, антисемитски послания и работи в тази насока. Ние трябва да гарантираме и сигурността на участниците в това събитие, както на гостите от РСМ, така и на българските участници, които ще присъстват на това събитие. Ще следим този клуб да не проповядва и да не застъпва идеи, които противоречат на законите в България", подчерта Гълъб Донев, цитиран от БТА.

Той добави, че пътят, по който трябва да се върви, е междуинституционалният. Да се търсят пътищата и спогодбите, които позволяват по-добро и по-голямо междукултурно, образователно, в туризма и други сфери между Република Македония и България, за да се даде възможност на хората от двете страни на границата да се чувстват свободни, спокойни и техните права да бъдат еднакво гарантирани както у нас, така и в РСМ.

По думите на премиера на РСМ Димитър Ковачевски откриващият се утре в Благоевград македонски клуб е финансиран от частни лица. Той каза, че тези, които са заинтересовани, могат да отидат на откриването на клуба. По отношение на това как е регистриран и изграден този клуб според Ковачевски това остава за оценка на институциите в България.

"Между две държави трябва да се създават и организации, и събития, които да доближават гражданите, държавите и учрежденията и в никакъв случай да не се изгражда риторика. Ще изпратим иск до правителството на България с цел откриване на официален македонски културен център в Благоевград, както сме открили и в София, както имаме и в Сараево и в други градове, и така трябва да се грижим за македонската култура", посочи Ковачевски.