OffNews.bg

Прогонването на бежанци ще остави Белене без помощи от Католическата църква

Католическата църква в Белене спира помощите за града заради прогоненото сирийско семейство, съобщава bTV.

До това решение се стигна след протеста на местното население срещу настаняването на сирийско семейство в града. Виждайки недоволството, бежанците сами решиха да напуснат града, като до няколко дни ще стане ясно дали ще останат в България.

Отец Паоло Кортези от католическата църква в града, който покани бежанците, обяви, че всяка година помощите, които се отпускат за Белене, са повече от 100 хил. лв. Той обаче останал разочарован от отношението на местните към сирийците и затова решил да спре финансовата подкрепа.

"Това семейство идва от война и не иска да продължава да живее в страх и под постоянни заплахи. Може би днес някой ще танцува за победата, но това според мен е голяма загуба за обществото. От днес католическата църква спира всяка помощ на гражданите на Белене", обясни отецът.

На 1 март четиричленното семейство от Сирия се установи в Белене по покана на католическата църква. Гражданското недоволство срещу тях бе провокирано от появата им по време на честванията за годишнината от Освобождението на България.

Беленчани настояха те да си тръгнат, а общинският съветник Красимир Тодоров обясни, че хората се притеснявали, че ако те бъдат настанени за постоянно в Белене, ще бъдат последвани от още много други бежанци.

Освен спрените помощи отец Паоло Кортези обяви, че иска оставката на кмета Милен Дулев и на общинския съветник Красимир Тодоров.