OffNews.bg

Проф. Витанов: Загубихме битката с COVID-19 по Великден, влизаме в неблагоприятния вариант

Ние излязохме от пика на заразата и загубихме битката с коронавируса по Великден.

Така коментира ситуацията със заразата от COVID-19 у нас математикът от БАН проф. Николай Витанов по БНТ. 

Преди време той обяви, че българите могат да очакват добри новини около Великден, ако се спазват ограничителните мерки в продължение на три седмици. "Хората бяха дисциплинирани, добави математикът, който е част от оперативния щаб. - Очакваше се пик около Великден, а след него два варианта - благоприятен или неблагоприятен. Какво стана? Спазваха ли се мерките? Например в Плевен - гледате какво стана, 50 човека заразени от сто и няколко в цех. Аз не разбирам така спазването на мерките. Стопли се времето - видяхте какво стана по пазари и по паркове. След това - дългите пасове: от зона, в която има много заразени, излизат хора към места, където няма."

Изборът как ще продължим след пика беше направен по Великден, отговори професорът в отговор на въпрос какво следва. Неговата прогноза е за нови пикове. Прогнозата за скорошна отмяна на извънредното положение е била направена, ако мерките се спазват и спечелим битката. Ние я загубихме, допълни той. Огнищата ще растат, особено в страната, а медицинските системи там ще бъдат силно натоварени, прогнозира той. По думите му, когато поставим ситуацията отново под контрол, отново ще дойде следващият пик и тогава отново ще трябва да избираме по кой път да минем - да спазваме мерките и да ограничим заразата или не.

Идват решаващите 10 дни, кризата с COVID - 19 ще опита да ни удари, ако устискаме, резултатът ще е много добър. Нашата крива на инфекцията не е като класическата, обясни на 28 март проф. Витанов, който създаде математическият модел за развитие на коронависура у нас.

В момента ние влизаме в неблагоприятния вариант, заяви днес математикът.