OffNews.bg

Приета е програма за доброволци при бедствия, включват и младежи до 18 г.

Правителството прие национална програма за развитие на доброволните формирования за овладяване на бедствия, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Тя е за периода 2022-26.

Проектът на Национална програма е изготвен в изпълнение на Стратегията за развитие на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и други извънредни ситуации в Република България за периода 2021-2030 г.

Акцентира се основно върху повишаване капацитета на доброволните формирования за извършване на дейности при пожари, бедствия и извънредни ситуации, обучението и подготовката на доброволците, повишаване обществения престиж на доброволните формирования, насърчаване на работодателите за участие на техни служители в доброволни формирования и не на последно място - активизиране и насърчаване работата с младежи до 18-годишна възраст за осигуряване на ресурс от бъдещи доброволци.

Предвижда се разширяване на възможностите за финансово обезпечаване дейностите на доброволните формирования, както и възможност за провеждане на обучение в извънкласна форма на младежи до 18-годишна възраст за приобщаване към дейността на доброволците.