OffNews.bg

Плевнелиев назначи официално Георги Костов за главен секретар на МВР

Президентът Росен Плевнелиев назначи Георги Костов за главен секретар на МВР. Няколко часа след предложението на Министерският съвет, държавният глава издаде указа за освобождаването на Светлозар Лазаров и за назначаването на досегашния му заместник на поста.

По предложение на МС Росен Плевнелиев издаде указ и за освобождаване от длъжност на председателя на ДАНС Владимир Писанчев, съобщи пресслужбата на президентството.

До назначаване на нов председател неговите функции ще се изпълняват от настоящия зам.-председател на агенцията Недялко Недялков, както предлага кабинетът.

Премиерът обяви днес, че до седмица ще има титуляр.

"Принципите за издигането на кандидатури за главен секретар на МВР и за председател на ДАНС, както и възможните номинации, бяха съгласувани с държавния глава по време на срещата му с министър-председателя Бойко Борисов на 6 март, в рамките на проведените от президента консултации с парламентарните политически сили", припомнят от администрацията на държавния глава.

До рокадите се стигна, след като миналата седмица Веселин Вучков подаде оставка като министър на вътрешните работи, мотивирайки се с юридическите пречки да бъдат сменени именно Писанчев и Лазаров.

В последствие и премиерът Бойко Борисов призова за оставките им от парламентарната трибуна.

Днес народните представители гласуваха оставката на Вучков и одобриха кандидатурата на Румяна Бъчварова за вътрешен министър.