OffNews.bg

Отпадат задължителните прегледи при психиатър за учителите

Шумно обсъждана и критикувана наредба на бившия здравен министър Петър Москов да претърпи промени, решиха наследникът му в МЗ проф. д-р Николай Петров и министърът на образованието Красимир Вълчев.

Отпадат задължителните ежегодни медицински прегледи за учителите с цел проверка дали не са шизофреници, педофили, епилептици или туберкулозно болни. По действащата от 24 октомври 2016 г. наредба 4 на ексминистър Москов всички учители трябва да докажат противното с медицинска бележка от лекар до 30 септември.

Според предложените промени директорът ще има право да прати учител на лекар, ако само има съмнения, че страда от заболяване, което би могло да застраши учениците.

Промените са внесени от здравния министър на 11 септември. Периодът за обществено обсъждане е едномесечен, до 11 октомври. За да спести безсмисленото обикаляне по лекари на учителите, през юли министърът на образованието изпрати писмо до регионалните управления на образованието през юли, че предстоят промени и прегледи не са необходими.