OffNews.bg

Откриват комплекса "Антична Сердика"

Комплексът „Антична Сердика" в центъра на София официално ще бъде открит днес от 11.30 часа. Музеят на столичното Ларго е с обща площ 8 хиляди квадратни метра.

По-голямата част от него ще бъде зона свободна за посещение. По-малка закрита част е обособена като музей под бул. "Мария Луиза" до станцията на метрото. В него ще бъдат изложени разкрити при разкопките предмети, както и реставрирани стенописни пана, съобщава БНТ.

Археолозите извадиха на бял свят оригиналната 1500-годишна настилка на двете централни улици на Сердика, по които в началото на 4 век се е разхождал и римският император Константин Велики. Между Министерския съвет и президентството е друга част на комплекса, покрита със стъклен купол. Обособена е сцена за концерти и постановки. Грандиозният комплекс е финансиран с над 15 милиона лева по Оперативна програма „Регионално развитие".

Обектът срещна обществено неодобрение, след като стана ясно, че част от откритите древни сгради са надградени с нови строителни материали. На 13-и октомври 2015 г. министърът на културата Вежди Рашидов нареди нареди замразяване на всички реставраторски и консерваторски дейности по разкопките заради сигнал за некачествено извършване на работата, което съсипваше древните останки и дострояваше твърде много изкуствени елементи, като по този начин компрометираше оригиналността на древна Сердика.