OffNews.bg

Откриха уран и във водата на Велинград

Завишени стойности на уран бяха установени и във водата във Велинград. Това съобщи д-р Фани Петрова, директор на РЗИ–Пазарджик, цитирана от "Фокус".

Завишените стойности са установени в три от водоснабдителните зони на регион Велинград. Те са от зона „Грашево“, махала „Мечо корито“, зона „Св. Петка“, Юндола, Пашово, зона – част от кв. „Чепино“ и малка част от кв. „Лъжене“ на гр. Велинград, обясняват от РЗИ-Пазарджик.

Директорът на РЗИ-Пазарджик е разпоредила на 20 април незабавно спиране на водоползването за питейни нужди от проблемните водоизточници, осигуряването на достатъчно количество качествена питейна вода, отговаряща на изискванията на Наредба № 9 на МЗ и извършването на учестен мониторинг, уточниха оттам.

Завишени стойности на уран бяха открити още във водата в Хасково и в Първомай. По-късно от здравното министерство съобщиха, че резултатите от новите проби на водата не са потвърдили наличието на естествен уран в Първомай. 

Проверки на водата бяха разпоредени в цялата страна, а прокуратурата започна разследване във връзка с това, че за наличието на уран във водата в Хасково се е знаело още от октомври, но не са взети мерки.