OffNews.bg

НСО награди шофьор, успял да избегне катастрофа с президента на Малта

Началникът на Националната служба за охрана (НСО) награди шофьор на службата, който през 2001 г. успял да избегне катастрофа с кортежа на президента на Малта. 

От службата съобщиха, че ст.лейт. (о.з.) Илко Турлаков е награден по повод 60-годишния му юбилей и за съществен принос и заслуги към дейността на службата. На церемонията, която се провела на 3 август 2017 г. в сградата на НСО, присъстващите си "припомнили инцидента", в който участвал и Турлаков. 

В съобщението на НСО се уточнява, че шофьорът успял да избегне челен удар с влекач, а негов колега, за да предпази президентския автомобил, понесъл удара и така загинал:

Присъстващите на събитието си припомниха инцидента, станал на 14 март 2001 г., по време на официалната визита на президента на Малта г-н Гуидо де Марко, когато при придвижване на делегацията от Рилския манастир към София, в района на с. Мурсалево, възниква тежко пътнотранспортно произшествие. Тогава благодарение на високия професионализъм на шофьора на бронирания автомобил старшина Турлаков, е предотвратен челен удар с камион-влекач. Водачът на другия служебен автомобил старшина Стефан Янчулев, понесъл удара на влекача, за да предпази президентския автомобил, загива, а други двама служители са ранени.

По този повод малтийският държавен глава благодари на служителите на НСО „за тяхната компетентност, професионализъм, хладнокръвие, отдаденост и себеотрицание“ и изказва специалната си благодарност на старшина Турлаков, уточняват още от НСО.

Със заповед на началника на НСО, старшина Турлаков е произведен в офицерско звание „Младши лейтенант“ и работи като дългогодишен инструктор по автомобилна подготовка до пенсионирането си.

При катастрофата през 2001 г. са ранени други 6 души. Вината е хвърлена върху шофьора на тежкотоварния камион, за който се твърди, че навлязъл в платното на кортежа. Инцидентът станал в прав участък.