OffNews.bg

Нова вълна от важни служители напуска Софийския университет

Още важни за Софийския университет служители си отиват от Ректората, показа проверка на OFFNews.

След напускането на главния мениджър Женина Жилева, главния счетоводител Адриан Маринчев и директора на поделение "Социално-битово обслужване" Георги Георгиев заради скандала с разпределените над основните заплати 19.5 млн. лева за 2016 година и липсата на яснота за критериите по големи пера, си отиват още хора. След публичното оповестяване на данните от OFFNews за допълнителните плащания и за начина, по който са били раздадени парите по европейския проект "Студентски стипендии", започнаха проверки, включително от МОН и Прокуратурата.

Следващите напуснали са от счетоводството и отдела за обществените поръчки на СУ. Зам.-главният счетоводител Иванка Петкова вече не работи в Университета, двама юрисконсулти от отдел "Обществени поръчки" - също, споделят техни колеги. Отишлите си юрисконсулти са Ирена Георгиева и Василка Петкова. "Обществени поръчки" има и нов началник - Петър Станулов, става ясно също от сайта.

Вчера имената им бяха заличени от сайта на Софийския университет, а в отговор на запитването ни от отдела за връзки с обществеността заявиха, след съгласуване с ректора Анастас Герджиков: "Всеки работен ден ректорът подписва заповедите за освобождаването на двама-трима души. Индивидуални случаи няма да коментираме". Не получихме отговор на въпроса откога има толкова сериозно текучество (това са между 60 и 90 човека на месец).

По наша информация реално напусналите през последния месец са много повече от тримата цитирани. От СУ обаче отказват да я потвърдят или отрекат. Служители и преподаватели обаче са притеснени, защото масовите напускания и отказите на служители, чиито предизвестия текат, да подписват документи, силно затрудняват функционирането на Университета, включително работата по проекти.