OffNews.bg

Над 10 задържани след акция на ГДБОП срещу далаверите при строежа на ''Хемус''

Над 10 души са арестувани след акция на ГДБОП  във връзка с разследването на строежа на магистрала "Хемус", съобщи БНТ. 

Арестувани са хора от три областни града. Сред тях има и служители на строителна фирма от Благоевград.

ГДБОП разследва движението на парите за строежа на магистрала "Хемус". Разпитани са над 20 души. 

Според източници на БНТ, в момента служители на ГДБОП влизат в офисите на няколко фирми, които имат договори с "Автомагистрали" за строителството на "Хемус".

Арестите идват няколко дни след като регионалният и вътрешният министър Виолета Комитова и Бойко Рашков съобщиха за огромни нарушения при строежа на АМ "Хемус".

В петък те дадоха брифинг, на който стана ясно, че над 1 млрд. лв. са "подарени" на неоткриваеми фирми, съсипана е гора, десетки документи са с невярно съдържание, има слабо трасе със свлачищни зони, върху което трябва да мине автомагистралата. Освен това 4, 5, 6, 7, 8 и 9 участък са незаконни, тъй като нямат разрешителни за строеж и не са започнати процедурите по отчуждаване, а има авансово преведени средства. 

Комитова съобщи, че по време на управлението на ГЕРБ е започнат строеж въпреки липсата на разрешителни. Тя коментира още, че след ежедневните включвания на живо на бившия премиер от "Хемус" е останала с впечатлението, че строежът е на много напреднал етап, но се оказва, че се се строят само 51 км. и 300 м. след Ябланица към Плевен.

Рашков пък беше категоричен, че прокуратурата "няма афинитет към разследвания, които засягат бившите управляващи и бившия министър-председател".

В края на октомври пък НАП и полицията влязоха на проверка в АПИ за строежа на "Хемус". Ден по-рано, във връзка със същото разследване, имаше акция и в "Автомагистрали".