OffNews.bg

МВР взе пистолета на Волен

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров най-накрая се прости с оръжието си. От МВР съобщиха за OFFNews, че политикът се е явил доброволно в служба “Контрол на общоопасните средства” при СДВР и е предал пистолета си.

Причината Сидеров да се прости с оръжието си е това, че той е подведен под наказателна отговорност. Лидерът на „Атака“ е обвинен в хулиганство след като влезе в спречкване с френски дипломат и пътници от самолета по време на полет от София за Варна през януари.

В такива случаи компетентните органи са длъжни да изземат оръжието на подведения под отговорност. От МВР поясниха, че

Сидеров е получил призовката за доброволно предаване на оръжието си и преди празниците се е явил в СДВР.

Демонстративното поведение на Сидеров в парламента по време на протестите от миналата година, беше причина да попитаме МВР кога и кой е издал разрешителното за оръжие на Сидеров. Бдителни фотографи тогава заснеха лидера на „Атака“, който отива на работа с пистолет под сакото си. На две поредни инстации съдът се произнесе в полза на OFFNews, като задължи МВР да предостави исканата информация за това кой е издал разрешителното за оръжие на лидер на „Атака“ и от коя институция е издадено медицинското свидетелство, удостоверяващо, че лицето не страда от психически разстройства.

Проблемът с издаването на разрешителните за оръжие „на конвейер“ беше повдигнат отново покрай инцидента в Лясковец, при който мъж застреля барета от екипа на Специализирания отряд за борба с организираната престъпност (СОБТ). Въпреки че разрешителното за оръжие на Петко Петков е изтекло още през 2012 година, то не е било прибрано от МВР. Именно това беше и причината настоящото ръководство на ведомството да предприеме спецоперацията в Лясковец.

След инцидента стана ясно също, че съдът е издал нареждане Петков да бъде настанен в болнично заведение, за да му бъде направена психиатрична експертиза.

Към момента не е ясно колко души в страната притежават оръжие с изтекло разрешително. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка за пълна ревизия на разрешителните, издадени от служба КОС при МВР, резултатите от която трябва да бъдат ясни до края на месеца.