OffNews.bg

Момчето с анулираната работа е един от състезателите на СМГ, не е възможно да е скрил теста си по математика

Ученикът, чийто тест по математика от изпита за гимназиите беше анулиран, е един от състезателите на Софийската математическа гимназия. Не е възможно да е скрил умишлено работата си, камо ли да не я е предал с презумпцията, че ако тя се води изгубена, ще получи максималният брой точки.

В това са убедени родители на ученици от СМГ и математикът доц. Ивайло Кортезов от Института по математика и информатика на БАН, под чието ръководство българският отбор за ученици до 15,5 г. се представи блестящо, като завоюва шест медала на последната 23-та Младежка балканска олимпиада по математика, провела се в Кипър. 

Доц. Кортезов се свърза с OFFNews снощи, за да разкаже наблюденията си. "Техните контролни в СМГ са много по-трудни, шегуват се помежду си, че ако не могат да решат теста от националното външно оценяване за 15 минути, значи не са подготвени" - разказа той. Най-голямото притеснение на учениците от математическата всъщност не са задачите, а именно да не объркат нещо в процедурата по изпита и затова да не анулират работата им. Например коя бланка в кой плик се запечатва, какъв е редът - сподели математикът.

Той е убеден, че момчето, бидейки "достатъчно разсеяно като всеки добър математик", е прибрало машинално, неволно работата си, която е трябвало да бъде взета от квестор.

И до днес остава неясно защо - при положение, че децата нямат право да стават от чиновете си, а квесторите минават покрай чиновете и събират работите им - в конкретния случай това не се е случило. Обяснението на началничката на Регионалното управление на образованието д-р Ваня Кастрева в отговор на въпрос от OFFNews беше, че видеозаписът показва как "в този момент е станала суматоха - няколко деца станали, за да предадат работите си - и квесторите може би не са разбрали, че една от тях липсва". Такова поведение обаче е в разрез с правилата за провеждане на националното външно оценяване.

След разговор със семейството на детето доц. Кортезов сподели още нещо: детето е готово да бъде изпитано отново, да се оцени и работата от изпита по математика, която е анулирана, но се пази запечатана в РУО и да се вземе по-ниската оценка. Дали това може да се случи - може да каже само Министерството на образованието и науката, защото единствено комисия към министър Красимир Вълчев има правото да разгледа особени случаи във връзка с приема в гимназиите след VII клас и да му предложи становище.

Още трима родители на ученици от СМГ се свързаха с редакцията ни непосредствено след огласяването на случая от г-жа Кастрева на 11 юли. Майка сподели, че детето ѝ и ученикът с анулираната работа са били съученици. Притеснявала съм се за моето дете - дали ще спази процедурата, но никога за това момче, никога - каза тя. Той е не само състезател по математика, той е състезател и по програмиране, един от много добрите е, сподели майката. Тя категорично отхвърли версията, че е възможно да е прибрал работата в раницата си нарочно. За него тези задачи са много лесни - убедена е тя.

Впоследствие с OFFNews се свързаха още една майка и един баща на други две деца в СМГ. Те са убедени в същото - детето с анулираната работа е състезател, при това много добър. Не е възможно случилото се да е извършено умишлено.