OffNews.bg

Мъжът от Пещера, намушкал жена си, всъщност е терорист

Задържаният по-рано днес с помощта на бригада "Специални сили" от състава на Въоръжените сили 44-годишен Георги Генов всъщност е терорист. Това става ясно от обяснението, което Министерството на отбраната дава по случая.

Според ведомството основанието, на което е включена военна техника, е чл. 57 от Закона за отбраната и Въоръжените сили.

Текстът се отнася за оказване на съдействие на органите за сигурност срещу разпространението на оръжие за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм. Той касае също и охраната на стратегически обекти от критичната инфраструктура, както и провеждане на специални операции за противодействие на тероризма. Той урежда и охраната на държавната граница.

МО поясниха за OFFNews, че военните са се включили, тъй като са познавали високопланинския район и са дали своя анализ. От ведомството допълниха, че това не е първата операция, в която военни съдействат на МВР, като дадоха пример с охраната на държавната граница. 

Всъщност операцията по залавяне на обявен за общодържавно издирване е изцяло в правомощията на МВР. 

От Вътрешното министерство не успяха да обяснят защо се е наложило армията да се включи в залавянето на "опасния терорист", който бил въоръжен с нож. Още повече, че той се качил до вилата на родителите си със семейната „Мазда“ и очевидно не е имало необходимост от високопроходима техника. 

По-рано днес директорът на ОДМВР-Пазарджик Йордан Рогачев каза, че армията се включила в "оперативно-издирвателните мероприятия", каквито правомощия на практика военните нямат.  

"Организирахме оперативно-издирвателни мероприятия, в които по разпореждане на вицепремиера Красимир Каракачанов се включиха и сили от военно подразделение, които много помогнаха и при откриването на извършителя на убийството. Първоначално открихме автомобила му. В последствие бе задържан във вила, собственост на баща му, в село Мухово, Софийска област. Намерено е и оръжието на престъплението. До момента разполагаме с достатъчно доказателства, които го уличават, че е извършител на това престъпление", уточни Рогачев, като в изявлението му не се споменава за подозрения в тероризъм и трафик на оръжие.

По думи на директора на ОДМВР-Пазарджик мотив за убийството, което Генов извърши, вероятно е ревност.