OffNews.bg

КЗК казва през юли има ли картел на горивата

До средата Комисията за защита на конкуренцията ще обяви има ли картел на горивата. Това обеща по време на представянето на годишния доклад на КЗК председателят на институцията Петко Николов. 

В момента се събират доказателства за картел между 7 компании - "Лукойл България", "Шел България", "Ромпетрол България", "Еко България", "ОМВ България", "Петрол" и "НИС Петрол".

Рафинерията "Лукойл Нефтохим" пък се проверява за злоупотреба с господстващо положение. Ако обвиненията срещу "Лукойл Нефтохим" се докажат, тя ще получи глоба между 8 и 10 % от оборота си за миналата година.

За картел се проверяват и 4 търговски вериги за хранителни стоки - "Кауфланд", "Лидл", "Билла" и "Метро".

За последната година КЗК е наложила глоби и санкции в размер на близо 25 млн. лева. От тях доброволно са събрани 

Антимонополният орган е наложил глоби и санкции в размер на 25 милиона лева. От тях обаче доброволно са събрани едва един милион. Отговорност да събере останалите 24 милиона има НАП.

Най-големи санкции са наложени на БТК - 3.7 млн. лв. за налагане на нелоялни търговски условия, и на ЧЕЗ Разпределение - за 1.25 млн. лв. за злоупотреба с господстващо положение, се казва в доклада на КЗК.

През 2016 г. електроенергетиката ще бъде отново във фокуса на работата на комисията. 

Председателят на КЗК настоя да започне дискусия за въвеждане на наказателна отговорност за участие в картел. Такава санкция има в 11 държави на ЕС и ние го искаме от седем години, подчерта Петко Николов.