Дончев: Картелът с горивата може да е донесъл по-голяма загуба от КТБ

ОFFNews 27 февруари 2016 в 11:53 7578 14

Загубите от евентуален картел на пазара на горивата може и да са по-големи, отколкото тези от фалита на КТБ.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ. Той подчерта, че при картел губещ е потребителят, а когато става въпрос за горива, има не само преки загуби, защото те влияят и на икономическия растеж.

По думите му решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да започне процедура срещу картел на пазара на горивата е смело.

Дончев припомни, че още през юни 2015 година кабинетът „Борисов 2” е сезирал КЗК за съмнения за договорки между компаниите,търгуващи с горива. Комисията стартира секторен анализ, той отне 7-8 месеца, което е сравнително кратък срок, уточни той.

Вицепремиерът каза още, че ще последват сериозни глоби за компаниите, ако КЗК каже, че има картел на пазара на горивата.

"Говорим за компании, които много държат на репутацията си – това ще е обеца на ухото за тези, които в бъдеще ще решат да правят картел", коментира още Дончев.

Той обяви, че не чел доклада за КТБ на „Аликс партнърс”, но следи темата. Дончев смята, че всички са станали много сладкодумни, откакто КТБ беше затворена, но не са били толкова сладкодумни преди това. Той се надява голяма част от загубените от КТБ пари да бъдат върнати, но не се ангажира с точна прогноза.

Според него нищо нищо необичайно в това, че премиерът спря обществени поръчки. Той беше категоричен, че не става въпрос за липса на пари. Конкретно за спряната поръчка за отсечки от „Хемус” той уточни, че въпросът с парите е бил само формален повод за спирането на процедурата. Беше натрупано голямо обществено напрежение и затова се говори толкова за тази спряна поръчка, смята вицепремиерът.

Ако БЗНС днес откаже не подпише меморандума, и военният министър Николай Ненчев подаде оставка, това няма да дестабилизира кабинета, коментира Дончев. Не вярвам, че това би създало нестабилност на кабинета, уточни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!