OffNews.bg

КС ще обяви днес решението си по казуса „Пеевски“

 

Конституционният съд е готов с тълкувателното си решение по казуса „Делян Пеевски” и то ще бъде публикувано днес, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на източници в съда.

Делото в Конституционния съд бе образувано в края на октомври по искане на президента Росен Плевнелиев. Държавният глава поиска изборът на Пеевски за председател на ДАНС да бъде обявен за противоконституционен, както и съдът са се произнесе от кой момент се прекратяват пълномощията на народен представител, когато той бъде назначен от парламента на друга длъжност и е положил клетва, както беше случаят с Пеевски.

Конституционният съд има противоречива практика по този въпрос и е излизал с различни решения по аналогични казуси. Днес ще е ясно тълкувателното решение, което ще даде отговор кога според магистратите е трябвало да бъде прекратен депутатският мандат на Пеевски. През януари КС ще излезе и с решение дали изборът му за шеф на ДАНС е противоконституционен.

За официално публикуване на тълкувателно решение, то трябва да бъде подписано от всички 12 конституционни съдии. По информация на „Нова телевизия“ почти всички магистрати са обеднили около една позиция по казуса.