Корейците искат да ядат български кисело мляко и сирене
Южна Корея се интересува от производството на българско кисело мляко и сирене, стана ясно от срещата на изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева в Сеул с един от най-големите бизнесмени в корейската република Чой Канг-Йонг, президент на CY Group.
Захариева е част от официалната делегация на президента на Плевнелиев в Сеул от 13 до 16 май.
Според Чой Канг-Йонг нашите продукти са качествени с добър вкус и се търсят, но вносът е много малък.
"Корейците знаят, че българското кисело мляко и сирена са най-добрите в света. В момента обаче са изместени от пазара от гръцко кисело мляко и фета сирене, които се рекламират на пазара като най-добрите и единствени", заявиха братята Михаил и Филип Ашминови, които държат популярния български ресторнт „Зелен“ в Сеул.
Михаил е най-известният майстор-готвач в Южна Корея в момента и е телевизионна звезда, която снимат в различни предавания и шоу програми.
Друг потенциал, който вижда Чой Канг-Йонг, е производството на розово масло. Той подчерта, че има корейски интерес от закупуването и изграждането на нови масиви с розови насаждения в България. Маслото и розовите продукти са популярни сред населението на азиатската страна.
Вносът на български вина също е потенциален за засилването на търговските отношения.