OffNews.bg

"Корал" и "Делфин" стават "еко плажове"

Специални изисквания са заложени в одобрената днес процедура за избор на концесионер на плажовете "Корал" и "Делфин", съобщиха от министерството на Регионалното развитие и благоустройството.

Изискванията са внесени с цел плажовете да може да бъдат категоризирани, като „еко плажове“. Министър Лиляна Павлова обясни, че за да отговарят на тези условия е намален размерът на преместваемите обекти, които могат да бъдат разполагани в тях и те ще могат да заемат до 1% от площта за плажуване, за да има повече свободно пространство.

Обектите ще трябва да бъдат с леки конструкции, направени от природни материали, най-често дърво. По същия начин процентът свободна площ трябва да е много повече от заетата от чадъри и шезлонги, допълни министърът.

Аткракционите, включително водните, трябва да бъдат екологични, което означава да са безмоторни, за да не се допусне замърсяване и на водата, каза още Лиляна Павлова.

Концесионното възнаграждение за тези два плажа, което ще бъде предложено от потенциалните концесионери, ще бъде по-ниско в сравнение с останалите, тъй като ще могат да бъдат разполагани по-малко търговски площи. Минималната годишна цена за къмпинг „Делфин“ започва от 4337 лв. без ДДС, а за „Корал“, който е по-голям като площ, е 53 838 лв.

Процедурата по отдаване на плажовете ще отнеме около 6 месеца, въпреки съкращенията, позволени от Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

Паралелно с нея обаче вървят две други процедури по отдаване под наем на двата плажа, с цел да не останат нестопанисвани до намирането на концесионер. Министър Павлова каза, че в договорите за наем има заложена клауза, според която при намиране на концесионер, отдаването ще бъде прекратено.