OffNews.bg

Какво трябва да знаем за майчиното и детското здраве (видео)

„Бележник 2014: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” е трети пореден годишен доклад на Национална мрежа за децата. Той оценява изпълнението на избрани държавни ангажименти в сферата на политиките за деца и семейства в България в рамките на календарната 2013 г.

Видеото се фокусира върху ключови проблеми от майчиното и детско здравеопазване.

Други основни изводи и факти, заложени в Бележник 2014 по отношение на детското здраве са следните:

- По-доброто и пълно проследяване на бременността ще позволи да се намали броят на преждевременно родените деца, детската неонатална и перинатална смъртност и раждането на деца с увреждания.

- През 2012 г. в страната са умрели 536 деца на възраст до 1 година (601 за 2011 г.), като коефициентът на детската смъртност е намалял от 8.5‰ през 2011 г. на 7.8‰ през 2012 г. Въпреки това детската смъртност остава почти два пъти по-висока от тази в ЕС.

- Броят на психолозите в училище е нараснал на 1 180 за 2013 г. от 786 за 2012 г., но все още липсват комплексни услуги за психична помощ за деца в общността на ниво семейство, детска градина или училище.

- Липсват както превантивни програми, така и такива, насочени към грижа за деца с психични разстройства и техните семейства.

- Липсва разработена цялостна държавна политика за мотивация на младите лекари да специализират и работят като детски психиатри.

- Липсват умения сред педагозите и хората, работещи с деца, да разпознават симптомите на психично страдание сред децата и да работят за превенцията им, включително и за превенция на самоубийствата.

Препоръките на Национална мрежа за децата са:

- Да се идентифицират и анализират причините за здравното неосигуряване на бременните жени ; да се усъвършенстват механизмите за достъп до профилактични прегледи за неосигурените бременни жени и да се проследят здравните ефекти върху населението от това;

- Да се изработи гарантиран пакет от минимални здравни услуги за децата;

- Трудно достъпните и отдалечени места да бъдат приоритет при реализирането на дейности от Националната здравна стратегия 2014-2020 г;

- Да се изготви график за разкриване на детски специализирани заведения за лечение и консултиране на психични проблеми, в т.ч. и за деца, употребяващи наркотици;

- Въвеждане на програми за промоция на психично здраве при децата, както и превантивни програми за грижа за деца с психични разстройства и техните семейства;

- Да се направи анализ на потребностите от специализирана помощ и специализирани здравни услуги за психично здраве за децата и юношите, които напускат институции и тези, които попадат в услугите за деца в риск.