OffNews.bg

Извадиха Митьо Очите от кома, състоянието му се подобрява

Димитър Желязков - Митьо Очите е изваден от медикаментозна кома. Състоянието му се подобрява, но остава опасността за живота му, каза изпълнителният директор на МБАЛ – Бургас Георги Матев.

Тази сутрин, екип от интензивисти, реаниматори са успели да го отделят от изкуствената белодробна вентилация. Тоест – от командното дишане. Той е на собствено дишане и е с добри параметри на собствено, спонтанно дишане. Съзнанието му е възстановено. В никакъв случай не мога да кажа, че е в ясно съзнание. Дезориентиран е. Но е контактен, не съвсем адекватен“, поясни Матев.

Ако се стабилизира дихателната функция, няма да се поставя командна вентилация. При всяка промяна обаче това е възможно да се случи наново, това е практика за всички пациенти с тежки травми на белия дроб. Изследванията до момента доказват, че няма да има нарушения на централната нервна система или поне няма да са сериозни, коментира д-р Матев. Частично нарушена е чернодробната функция, както и в бъбречната, заради биопродуктите, които се ползват. Имаме подобрения в последните 24 – часа, уточнява директорът на болницата.

Той е категоричен, че поне в следващите няколко денонощия е рано да се дават прогнози за живота на Желязков. В тялото на Очите остава за момента последният куршум. Той се намира в гърдите му и до момента не е опасен за него. Четири операции са извършени на Димитър Желязков – в областта на пикочния мехур, на корема. Последните две са реконструктивни – да се увеличи функционалността на тези органи.

Георги Матев е категоричен, за тях Димитър Желязков е пациент в тежко състояние, както всеки един друг.

За него не се полагат специални грижи, не сме преляли цялата кръв на Бургас, нито сме изхарчили стотици хиляди левове, добавя той:

„Ние сме имали случаи, при политравма, където и по-големи количества са били ползвани, но никога това не сме го афиширали. Възстановяването е над 380% на използваната от нас кръв. Тоест – негови близки, приятели, всички бяха на опашка пред Кръвния център. И ако ние сме изразходвали 50 или 60 банки, сме получили 200. От началото на годината, при нас минаха 15 – 16 пациента с много тежки, да не кажа – с по-тежки травми от тези на Желязков. Направили сме всичко възможно, по 15 – 20 дни са били в кома, те да оцелеят. Успеваемостта ни е над 70%, много от тях вече са живи, здрави“, подчерта Георги Матев.

Относно изразходваната за лечението на Димитър Желязков сума, Матев уточни, че към вчерашна дата, тя е 21 864 лв. Малко над 7 000 лв. са за медикаменти и консумативи, останалите са за два продукта, които да спрат кървенето.

Георги Матев е категоричен, че работата на интензивното отделение не е да печели, а да спасява животи, което за тях е най-важното за всеки един пациент, без да се прави разлика между произход и социален статус.

Даже, има една приказка, че колкото по на загуба е едно такова интензивно отделение, толкова по-качествено лекува пациентите си. Клиничната пътека, по която би могъл да бъде администриран пациента, е на цена не повече от 3 500 лв“, казва Матев.

Роднините на Димитър Желязков за обещали, че ще поемат част от лечението му.