OffNews.bg

Иванчева и Зелен Младост организират протест във фейсбук, Лидл ги обвини в манипулации

Планираният за утре протест в столичния квартал "Младост", организиран от арестуваната кметица на района Десислава Иванчева и "За Зелен Младост" във фейсбук, вече е подкрепен от почти 300 души, които са заявили, че ще присъстват на митинга в центъра на парка до магазин Лидл. 

Живущите в блокове 323, 324А, 325 и др. излизат на протест в защита на парка до магазин Лидл в Младост 3. На това място са предвидени за изграждане 7-етажна сграда със смесено предназначение, 8-етажна сграда, 2-етажна сграда за търговска дейност на Лидл и  2-етажна сграда за търговска дейност на Лидл, твърдят организаторите на протеста. 

"При нас е внесено разрешение за 1 строеж на сграда с търговски обекти, подземни гаражи, офиси и ателиета. Височината е един етаж магазини плюс 6 жилищни етажа, твърди обаче временно изпълняващият длъжността кмет на район „Младост“ Румен Русев пред БГНЕС.

По думите му за друга сграда няма внесено разрешение за строеж. 

Вероятно предстоят нови схеми, нови продажби на общински парцели и изграждането на нов 8-етажен блок и 2 магазина върху останалата част от парка, обявяват във фейсбук на страницата на събитието. От Лидл България категорчно отричат, че ще строят двете двуетажни сгради на територията на парка, както твърдят организаторите на протеста. 

Позицията на Лидл България:

Лидл България категорично заявява, че както твърдението, че компенсаторно озеленяване във връзка с изградения магазин Lidl не е изпълнено, така и внушението, че Лидл България предвижда осъществяване на строителство в имота, на територията на който е разположен паркът, съдържащи се в излезлите по темата публикации, са изцяло неверни. Това се казва в позиция на фирмата, изпратена до медиите.

Позицията е във връзка с появилата се в медиите и социалните мрежи информация за организиран граждански протест в жк. Младост 3 от Инициативен комитет „За зелен Младост“ и намесване на името на Лидл България във въпросните публикации.

Ето какво заявява ръководството на компанията в своята позиция:

"Строителната дейност, която тече в момента и е причина за организирания протест, се извършва в поземлен имот с идентификатор 68134.4089.893, който не е собственост на Лидл България. Компанията няма каквото и да е отношение към тази дейност. По актуална справка от Кадастрално-административната информационна система на АГКК (https://kais.cadastre.bg/), Лидл България е собственик единствено на следните два поземлени имота – поземлен имот с идентификатор 68134.4089.870 и поземлен имот с идентификатор 68134.4089.871. В поземлен имот с идентификатор 68134.4089.838, представляващ УПИ I - за парк, изцяло общинска собственост, Лидл България е проектирал и изградил изцяло за своя сметка нов парк с площ от 5 203 кв. м. Разходите по изграждането, оборудването и поддръжката му са на стойност около 220 хил. лв. и включват множество зелени насаждения, алеи и зони за отдих, специална зона за разходка на кучета и модерна детска площадка. Паркът е пуснат в експлоатация през декември 2014 г. и е предаден за безвъзмездно ползване и стопанисване на Столична община, район Младост. Той е изграден като част от инвестиционен ангажимент при придобиването от страна на Лидл България на посочените два поземлени имота, а не като компенсаторно озеленяване.

Като компенсаторно озеленяване за построения в поземлен имот с идентификатор 68134.4089.870 и пуснат в експлоатация през 2013 г. магазин Lidl, компанията е реновирала парк в м. "Сухото дере" в жк. Младост 4, с площ от 5500 кв. м. В него, наред с озеленяването и облагородяването на площите, е изградена и детска площадка. Общата стойност на направените разходи от страна на Лидл за този парк е около 230 хил. лв. Паркът е пуснат в експлоатация в края на май 2014 година и е предаден за стопанисване на Столична община, район Младост.

С оглед изложеното, Лидл България категорично заявява, че както твърдението, че компенсаторно озеленяване във връзка с изградения магазин Lidl не е изпълнено, така и внушението, че Лидл България предвижда осъществяване на строителство в имота, на територията на който е разположен паркът, съдържащи се в излезлите по темата публикации, са изцяло неверни. От стъпването си в България компанията е доказала многократно с всички свои действия, че е отговорна, прозрачна и винаги работи с грижа и мисъл за обществото и околната среда. В тази връзка считаме, че подобно въвеждане в заблуждение на обществеността може да доведе до уронване на престижа и имиджа на компанията, за защита на които бихме предприели по всички законосъобразни начини и с всички произтичащи от това правни последици, съответните действия. 

Организаторите на протеста съобщават още: На 3 юли теренът, предвиден за изграждане на 7-етажната сграда, е бил заграден и строителните дейности са започнали. Около 40% от урегулираният парцел е бил общинска собственост, който е бил продаден през септември 2014 г. с решение на Столичния общински съвет. Предложението за продажбата е направено от бившата кметица на "Младост" Цвета Авджиева (ГЕРБ), а купувач е управителят на Съвета на директорите на общинската фирма "Пазари Запад" Стилиян Георгиев, съобщават още протестиращите във Фейсбук. 

Техните искания са: незабавно спиране на строителните дейности, на инвеститора да му бъде предложен равностоен общински терен на безконфликтно място, отпадане на предвидените върху общински терен 8-етажна сграда и два търговски обекта, запазване на парка в сегашния му вид и включването му в Зелената система на Столична община.