OffNews.bg

Институтът по математика към БАН ще накаже служител, защитил насилника с макетното ножче

Институтът по математика и информатика на БАН ще накаже служител, защитил насилника от Стара Загора, който обезобрази 18-годишно момиче. От съобщение на научния институт не става ясно какво ще е наказанието. Пише, че това са "административни мерки".

В понеделник от института публикуваха позиция, в която се разграничават от изказаното от служителя си Радослав Марков.

Причината са думи на Марков, че "шафрантията може да ходи, дето иска (...), а аз мога само да кимам недоволно отстрани". Марков е публикувал няколко нецензурни коментари, свързани със случилото се. Според служителя "и смъртно наказание да дадат, някоя прекалила ще дава фира".

В други коментари Радослав Марков пише, че има начин пострадалата "да почне да съжалява, че се е родила".

Впоследствие от Института по математика и информатика към БАН обясниха, че публикуваното от служителя мнение е в пълно противоречие с политиката и обществената роля на Института.

"Намираме всяка форма на агресия – вербална, психическа и физическа – за крайно неприемлива и в разрез с общоприетите норми на поведение и със законите на Република България. Всяка изказана подкрепа или одобрение на подобни прояви на агресия са несъвместими с разбиранията ни за цивилизовани човешки отношения, които се основават на взаимно уважение и толерантност", обясняват оттам.

Става ясно и че ръководните органи на ИМИ–БАН ще предприемат административни мерки срещу Радослав Марков, чиито публикации уронват престижа и доброто име на Института по математика и информатика.

От Института по математика на БАН обясниха, че проучват какви са възможностите за административни наказания и когато бъде взето решение, ще има нова позиция. 

Стана ясно и че Марков е изтрил коментарите си. 

В събота служител на "Мини Марица-Изток" ЕАД бе отстранен, след като публично защити нападателя от Стара Загора и заплаши подкрепящите жертвата с думите: "Ке ви убием всички от бой".