OffNews.bg

Фандъкова: Нов трамвай тръгва от утре, 5 станции от метро №3 са готови (снимки)

Първият от 13-те нови трамваи PESA тръгва утре по линия №18. Очакваме също утре от завода да тръгне следващият и така поетапно да се включат по линиите, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

Надявам се, че до две години ще може да включим в движение още 25 нови трамвая, допълни тя. Цената на един нов трамвай е над 3.3 млн. лв. Именно високата цена на екологичните возила пречи на общината да обнови трамвайния транспорт в града с темповете, с които ни се иска, но въпреки това голяма част от него вече е обновена”, увери Фандъкова. 

Тя поясни, че в момента, в града се движат 25 трамвая PESA като част от тях обслужват пътниците по линии 1 и 7. 

Няма забавяне по сключените договори за третия лъч на метрото, каза още Фандъкова. При пет от станциите строителните дейности приключиха. В момента текат тестовете на влаковете. Имам информация от директора на „Метрополитен“, че след седмица завършват строителните дейности и на останалите станции. Тестовете на влаковете ще продължат и там“, уточни тя.

Фандъкова подчерта, че съоръжението е много сериозно и тя не кара строителите да бързат, но държи всичко да е направено както трябва.

Кметът опроверга и твърдението, че в предизборната си кампания е обещала да не вдига данъците

Сега става въпрос за минимално покачване на данъците, но ако искаме да дишаме чист въздух, трябва ясно да кажем: колите, които замърсяват, трябва да плащат повече, заяви кметът на София.