Фалшив зехтин е изтеглен от пазара след проверки на КЗП и БАБХ
Близо 28 000 бутилки "зехтин" със заблуждаващ етикет са изтеглени от пазара след проверки на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от платформата "Активни потребители".
Забраненият от властите продукт представлява 1 литър смес от слънчогледово масло и екстра върджин маслиново масло (20%). Видимо на предния етикет с големи букви е записано “Extra Virgin Olive Oil” и до него с по-малки букви е записано (20%), като непосредствено до този текст има изображение на клонка от маслиново дърво с две зелени маслини.
При повторно преглеждане на предния етикет се открива и страничен надпис до „Extra Virgin Olive Oil” с текст „Mediterranean Blend Italian Sunflower Oil &”, като прави впечатление, че наименованието на продукта започва с този текст и същият е значително по-малък от „Extra Virgin Olive Oil”.
Етикетът със съдържанието на продукта разкрива, че наименованието на продукта е „Бленд от слънчогледово масло и екстра върджин маслиново масло (20%)“, а в съдържанието се открива, че в продукта се съдържа 80% слънчогледово масло и 20% екстра върджин маслиново масло.
Изображението на двете зелени маслини върху етикета на бутилката противоречи на разпоредба от Регламент (ЕС) 2022/2104 на ЕС. В тази разпоредба се предвижда ограничение за поставяне на изображения и графични средства, които да усилват възприятието, че продуктът съдържа “Extra Virgin Olive Oil”, ако маслиновото масло не е поне 50% от съдържанието на бутилката.
Българският бизнес оператор, при който са спрени бутилките със “зехтин“, е уведомил Българската агенция за безопасност на храните, че производителят на продукта - италианският бизнес оператор “BASSO FEDELE E FIGLI SRL”, ще предприеме действия по обратно изтегляне в Италия на продукта.
Контролираното количество от БАБХ 27 631 броя бутилки са изпратени обратно към Италия. Компетентният орган на Италия чрез системата за храни и фуражи за обмен на информация между страните членки, е уведомил БАБХ, че цялото възбранено количество е изтеглено от производителя в Италия.
За какво трябва да внимавате, когато купувате зехтин?
Традиционно зехтинът се добива посредством студено пресоване на плодовете на маслиновото дърво и този най-висококачествен продукт се нарича „Extra virgin olive oil“ (Екстра върджин маслиново масло).
Всяка допълнителна обработка, например рафиниране, влагането на химически добавки (Е номера) или използването на химични разтворители при екстракцията, обикновено повишава добива и трайността, но влошава качеството на маслото. Регламент 2568/91 класифицира зехтина в 8 категории, всяка със съответните характеристики.
С най-високо качество и себестойност е класическият метод за студено пресовано масло - „Extra virgin olive oil“. Най-честите фалшификации на зехтина се изразяват в представяне на други категории зехтин (рафиниран или химически обработен) за „Extra virgin olive oil“, добавяне на масла от други растителни видове (слънчогледово, рапица, соево) и/или използване на отпадни суровини като кюспето за източник на масло след екстракция с органични разтворители.