OffNews.bg

eMag разреши на други компании да ползват думите „Black Friday“

По-рано днес се появи информацията, че компанията собственик на онлайн магазина eMag е патентовала думите "Черен петък" и "Black Friday" в Патентното ведомство.

Това значи, че никоя друга фирма в България не може да ги ползва без позволението на румънската компания "Данте интернешънъл" до 24 ноември 2024 г.

По повода от eMag изпратиха съобщение до медиите, в което се казва, че "решихме да разрешим и на други компании в България да използват марката „Black Friday“. Никъде обаче не се посочва нищо за словосъчетанието "Черен петък".

Ето и пълното съобщение:

eMAG въведе събитието „Black Friday“ в България за пръв път на 28.11.2013 г. Радваме се, че го наложихме на българския пазар и то се превърна в референция за българските потребители за толкова кратко време. Затова решихме да последваме правния ред и да защитим употребата му.

Заявките за защитата на тези имена под формата на търговски марки бяха подадени до българското Патентно ведомство на 24 ноември 2014 г., и бяха оценени съгласно закона.

Нашата стратегическа посока е да подпомогнем развитието на регионалния онлайн пазар и да даваме добавена стойност на потребителите. Следвайки тази посока, решихме да разрешим и на други компании в България да използват марката „Black Friday“.