OffNews.bg

Човешка грешка довела до гафа с класирането за гимназиите, министърът иска наказания за трима души

Човешка грешка, а не софтуерен проблем, е довела до сгрешеното балообразуване в класирането на четири гимназии в София с прием след седми клас. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев в отговор на журналистически въпроси преди началото на днешното заседание на Комисията по образованието в Народното събрание. Той подчерта, че ще настоява за налагането на дисциплинарни наказания на отговорните. 

Отговорните са ръководителите на комисията по информационно осигуряване и на областната комисия по класирането. Третият, за чието наказание министърът ще настоява, е началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева, която е крайният отговорен за контрола, стана ясно от думите му.

Какви ще бъдат наказанията министърът на уточни и обясни, че говори на база предварителни данни. Утре ще имам окончателните резултати от проверката, обясни той. Освен това решенията за наказания се вземат от дисциплинарна комисия, а не еднолично. "Не мога да предрешавам какви ще бъдат те. Във всеки случай трябва да са дисциплиниращи, справедливи, но не прекомерни", смята министърът.

"Само в четири училища се е получила грешка при 117, в които се кандидатства - изтъкна Вълчев. - В същото време 89 от тях имат специфично балообразуване.

Грешката не е довела до ощетяването на нито един ученик, запазил се е принципът на класиране и изборът съгласно предпочитанията на учениците.“

Освен налагането на наказания министърът планира и въвеждането на „допълнителни контроли, които в по-голяма степен да гарантират, че балът е изчислен правилно“.

По отношение на фирмата, осигурила софтуерната програма, Вълчев посочи, че същият софтуерен продукт е бил използван и от други области, в които не възникна проблем.

Гафът с класирането бе предмет не само на журналистически интерес. Въпрос за него зададе и зам.-председателя на комисията доц. Милен Михов (ВМРО), с когото министърът се съгласи, че подобни грешки създават негативни нагласи и подчерта, че дори в добре отработена система като класирания може да се появи проблем, когато се намесят хора, оприличени от него на "черни лебеди".