OffNews.bg

БПЦ действа като оръдие на руската църква

БПЦ действа като някакво древно оръдие на руската църква. 

Така журналистът Горан Благоев коментира решението на Светия Синод да не изпрати представители на Всеправославния събор на остров Крит. Благоев обясни, че преди няколко месеца е имало предсъборно съвещание в Шамбези, а след това на 21 април от синода са излезли с позиция за диалога с другите вероизповедания, която силно се отличава от по-рано коментираното.  

На същото съвещание руският патриарх предложил да финансира събора, ако се проведе в руски манастир в Света гора. Според журналиста, в случая няма съмнение, че има битка за надмощие между Московската и Вселенската патриаршии. Тезата за „дългата ръка” на Русия спокойно се тиражира и в местни медии. Благоев цитира бившия главен редактор на официоза на РПЦ: „Много е трудно отказът на БПЦ да се представи като самостоятелно решение. Единствената църква, която може да повлияе така на българската, е руската”.

Горан Благоев изрази мнение, че даже аргументите на БПЦ срещу събора да са били смислени, е трябвало да бъдат изложени на място. В същото време, той призна, че „с поведението си (по време на посещението си в София-б.р.) вселенският патриарх най-малкото стимулира нашата църква да остане във вековната прегръдка на Москва”.

До момента няма официален коментар от страна на синода. На събора все пак имаме „представител” – архимандрит Харалампий от видинската епархия, който се титулувал анхиалски епископ, докато бил в разкол към гръцка старокалендарна църква. Наложило се от БПЦ да се свържат с организаторите, за да му отнемат баджа.